Sunday, October 03, 2010

raye 2010 bersame kluarga parit,perak..

kadang2 aku lawak tengok blog aku,banyak sangat mencecehnye dri gambo..mesti tensen gak korang nak bace kan...aku bukan ape,malas nak upload gamba ke sini,sebab facebook kan ade..hehe..tpi xpela,ari ni aku masukkan beberapa gambala...my village with my relativess

seperti biasa,mmg biasa nye pagi2 raye,sblom solat sunat hari raya aidilfitri,aku n famili aku akan balik ke kampung untuk solat raya kat sini..masjid sebelah je pon..skrang ni da ade ekon da...tiap taun, slalu tu mesti jnji ngan arip nak jmpe kat masjid,tpi da 2 taun kot xjmpe..hahaha..sori2 sbb taun ni aku balik pas solat raya sebab ade hal yang xdapat dielakkan..sori ye arip..

memang tiap2 pagi raye pertama,all of us yang ade kat kampung mesti beraya kat umah sedara mara yang ade kat kampung..memang datang berkonvoi xkurang 5,6 buah kete jugakla.. ke lebih ke kurang pasti lak..tapi taun ni,disebabkan kelewatan sket kuar umahnye n tbe2 ade orang len datang beraya ke kampung,menyebabkan agenda pagi tu dah jdi melayan tetamu lak dlu...petang tu,lepas solat jumaat je tros ktorang serbu berayela..
asal makan je muke aku yg depan..
buat macam umah sndiri
hilang keayuan i..siap korang taun dpn korang lak kne..

teksi lame pakcik sedara ktorang punye..hehe
petang tu pas beraye,ktorang sepupu2 ni berkumpul nak ambik gambo,bukan ape,raye2 ni jugak leh berkumpul ramai2 tak,da semua orang blaja merata2..ayah sedara aku,acik malek pula dengan sportingnye merelakan dri jdi fotographer..so,amik gambala ktorang..
ni xsampai separuh pon dripada cucu2 opah
the gurls team..hehe..anak dara kampung..
single lgi kot semua..nk??isi borang dlu..haha


macam2 budak2 lelaki ni
sepupu sepapat gaya bebas
malam tu ktorang beraya lagi..kali ni kat kampung lgi just jauh sket..besela da ramai2,janji2 pas maghrib,kang lepas isyak jugak jdinyer...tapi taun ni tak,pakcik sedara aku cepat2 idup enjin kete,tros sume melompat bersiap...haha,aku pakai bju dri pagi je,malas nk tukar2..bukan aku je k,ampir sume pon camtu..jimat baju sket..hehehe..

yang lwaknye,besela ari2 raye ni kan,tv tu,banyak gile movie kot..setiap rumah yang ktorang beraya,mesti aku n sepupu2 mesti mengadap tv tengok cte,dahla pnoh ktorang je yang conquer,anak tuan umah pn xdpt tgk..bukan ape,orang tua sibok bersembang,tuan rumah plak sibuk menyiapkan air la bagai,so kitorang bukan nak bersembang ngan sape2 pon,antara ktorang2 jugakla..kadang2 tu bersembang mengalahkan kat umah sendiri,coz tuan rumah sume bz masuk ke dapur..haha..balik pada citer tv,bile ktorg  diajak makan pon,tak nak bergerak,sampaila iklan..kalo nak balik pon xleh,kne tggu sampai movie bru abis bru nk bergerak..brok x perangai..hahaha..
sibuk bersembang smbil makan,dpan tv nih..
ngan opah tersayang yg ngah makan..opah:sibok je kome,aku nak makan ni..
raye kedua,mesti pergi ipoh punye..ni pon berkonvoi ar ktorang beramai2..jarak xdelah jauh sgt..paling lame pon sejam..kalo beraya ipoh mesti sggah umah aku punye..tyme ni la,mesti sesak gler umah..bilik aku jangan ckpla,mesti jdik tempat landing n beronline..yela,da ade wifi..hehehe
makan umah acik kutak..keaw tiaw sedapp...smpi ternganga mulut..hehehe
kat kampung,bersama anak2 dara kecik..ni geng lenla,bukan geng aku..trase mude lak..
ontheway ke ipoh...snap ar dlu..

sekrang ni,ni jela satu2nye kampung aku yang msih ade..sebab opah belah ayah je yang de lagi...so,memang tetiap taunla beraya kat sni..anyway,hepi dapat rye kat sni sebab ramai sgttt..meriah..dpt bersembang ngan makcik2 pon ok gak..mesti dapat dengar cte dlu2..lgi2 ckp bhse perak pure pny...mmg best..kat sini pon de pekan,agak hidupla jgk..shopping pn berbaloila jugak..siap de parit fried chicken lgi..xpcye,meh dtg, aku bawak tour satu parit nnti..hehe..kla smbung nntila ye..byk gak leh cte sal kampung aku ni,just xde pic je..kalo x mesti best..

just terkilan,taun ni xde gambo famili,coz de masalah sket pgi tu..tpi xpela,taun dpn kan de lgi..hehe

ps:korang,ptt ke aku letak lagu dlm blog ni??hmmmmm...

2 comments:

j.i.r.o. said...

raya nk abes bru nk wt post psl rye~~
haha aweks ku ini :P

Nur Zahidah said...

wakaka..tyme rye xde moodla..hahaha