Thursday, September 30, 2010

1 Litre of tears

not nothing much i do during this holidays..bosan jgk kot,di kala orang len cuti,kte tak cuti plak... kang kte da stat balik kelas,orang len plak cuti..alahai,sabo jerlaa.. da plak si jiro ni,my rumate,nak balik uia da...bosan sgt ke ko??hehe..aku dok umah ni,bleh dikatekan memang rehat jela aku,disamping tolong mak sket2 wat keje umah,kemas2 bilik yang lme tak dikemas..other than that,aku layan cite 1 litre of tears..bgi korang yang da tgk,mesti gelakkan,padahal cte da lme pon nk tules gak..haha,biarla aku nak luahkan pndpt aku sket psl cte ni..so ari ni,aku rase nak tules sket kot pasal cte ni..hehe,malas nak cte psal life aku lgik,nak jugak cte pasal bende len jugak kan...


menangis bertan2 jugak aku tengok cte ni...sedih gle sangat..ni cte pasal seorang budak pmpn,nme die ikeuchi aya,berumo 15 taun,bru dapat msuk high school yang baik kat jepun..die aktif dalam basketball,seorang yang pandai n cantik..kre bkebolehan la jugak.. but sangat malang bgi die,die menghidapi penyakit spinocerebellar degeneration,yang aku xtau sangat nak terang camne,die sejenis pnyakit pasal saraf motor(pde sesape yg ambik biologi,efferent neuron) yang menyebabkan pesakit tu tak dapat bertindak seperti ape yang otak sroh buat..berdasarkn dlm cte ni,simptom penyakit ni kesukaran nak bjalan,asyik terjatuh,hilang keseimbangan dan kesukaran nak mencapai objek.. later on dalam penyakit ni menyebabkan kte xleh nak berdiri,jalan,nak makan n bercakap n sebgainye dan akhirnya lumpuh..de terang gaye doktor x??haha..tpi aku xnak jdi doktor..

ko bayangkan sorang gurl nak membesar,dalam keadaan die nak belajar,bermain dan aktif cam orang lain, menghidapi penyakit camni?? ya Allah,bgi aku kalo aku jdi die,maybe aku da give up dalam idup aku..mule2 aku tgk cte ni,aku xdela nak nanges sgt..tpi ble aku tgk cte ni,bgimane die nak idup dengan masyarakat dengan keadaan die camtu,aku sedih sangat..lgi2 sebagai remaja,bile tak dapat bergerak dengan bebas dan hidup macam orang len,mesti tension sangat...

ade beberapa peristiwa yang buat aku sedih sangat

  • firstly,aku ikut urutan dalam cte tau,die ade senior nama kawamoto,die sangat kagum kat die ni,sebab pandai belajar n men basketball..1 ari tu,kawamoto senpai(senior) ni ajak die date tgk bunga api..aku tgk da sweet sgt..but ondaway die nk tgk tu,die tjatuh n admitted to hospital..sblom tu gak kawamoto ni da ajak die date kat zoo..last2,ble kawamoto tu tau aya ni ade penyakit,die lgsg xtunaikan janji date die tu..last2 asou haruto(hero) yang pegi tgk die kat zoo n bgitau die hal sebenar..sian gle aya,sebab die kehilangan cinta pertama die psl penyakit die tu..
  • macam mne penerimaan keluarga die ngan penyakit tu..ade stu episode ni,ble adik die kne ejek pasal kakak die ni,adik die xnak backup lgsg kakak die..ble akak die lgi sorang, ako tau psl ni,tros marah die..wut a shame ble adik xnak backup kakak sendiri..ako sedih sgt ble adik die wat camtu,sedangkan kakak aya die da ajar die camne nak score dalam bola n jahit nama die kat baju bola die(bgi seorg yg ade penyakit tu,sgt susah nak wat cmtu),adik die xhargai jugak.. dan2 tu brula adik die insaf..
  • yg ni sedihla,memang mse ni nanges setan la..ble da msuk 2nd term kat skola die tu,penyakit die da trok..kne gne wheelchair..mse ni mmg 2 org kawan die,maki n saki kne tolong die bgerak kat skola stiap ari..orang len da anggap ni menyushkan orang len,so nak sroh aya ni kuar dri skola tu..aya mule2 xnk,n maki n saki still xanggap die membebankan..tpi ble keadaan makin trok,sbb kelas asyik stat lmbat dan sbgainye,kawan2 die da xsggup da..last2,nak xnk,aya terpaksa kluar dri skola tu jugak... sangat sedihla ble die susah payah utk lulus msuk ke skola tu n nak bersama kwn2 die n terpksa kuar utk msuk ke skola kurang upaya..scene plg sedih,kwn2 die nyanyi utk die mse die pegi dri skola..waaa,sedih gle...
  • selepas die graduate dri skola die tu,die berumo 18 taun,die da smakin trok..disbbkan penykit die,die da xleh nak wat pape...but she never gave up..die still lakukn rwatan pemulihan slalu..just stu je die pikir,what is the purpose utk die living on,jike keadaan die camtu..kalo ak,mesti ak akn terpkir,better die dri menyusahkn orang len kn..but die kuat sangat..die tabah n sgt optimistik..aku mmg tersentuh dengan ketabahan die..she able to smile wlupn die tau keadaan die da trok sangat...
wlupn die camtu,die sangat beruntung sebab die mempunyai keluarga yang sgt protective,yg mmpu wat die tsenyum tiap2 hari.. ni nak citer pasal hero die plak,asuo haruto..aku sgt tersentuh ngan die,wondering yang lelaki camtu sbenanye wujud ke?? wlupon die tau aya camtu,die sentiasa backup aya..n even,aya da xleh jalan,die mengaku yang die sukekan aya..so sweet,bukan cam kawamoto tuh..haruto ckp,die sggup nk kwn ngan aya,wlupon aya jalan,cakap n ape selambat mnepon,die akan bersama aya..mse ni mmg aku terharu gle.. n mmg pon,smpi last,haruto ni tetap temankn aya.. mse die menangis tgk ketabahan aya,mmg nk wat aku nanges gak,sbb die sggup berkwn ngan aya smpi die da lumpuh..wlupn aya da ckp yg die da xnk haruto jmpe die da,haruto sgt amik berat pasal aya.. ade ke lelaki cmni???????

cte ni mmg paling banyak menitiskan air mata aku,lebih dri cite i'm sorry i love you sebenany..beza due cte ni,1 litree of tears ni byk cte sal pengalaman n ketabahan seorg gurl dgn sesuatu penyakit n xjiwang sgt but  i'm sorry i love you,byk pade cinta..cinta pde org yg dh nak mati..due2 sedih..but yg lebih kat i'm sorry i love you die byk lagu sedih,best n feeling sket..hehehe

okla pde spe yg xtgk cte ni lgi(promote lak),tgkler cte ni..sesape nk copy kat aku,meh2 dtg umah..xpon kalo dak2 uia, tggu sem dpn aku bwk ek??hahaha...cte ni setau ak kesah bena,sgt menarik,so tgkla ye..

pasni nak smbg cte pe plak...hmmmmmmmm

4 comments:

Nadhirah said...

sedeyyy.aku dah tgk dulu2.malas nak tgk lagi.hahah
pasni,ko tgk la cte u're beautiful,personal taste,my girlfriend is a gumiho,byk ag la.hahaaa

Nur Zahidah said...

pasni kot nk tgk u're beautiful..cte yg len2 tu xdekla..nnti balek uia ko pass la kat aku lak k..hahah

j.i.r.o. said...

fuiyyyooo~~
nmeku ade kat post awek ku..haha!! XD

kiki said...

haha sedeh2 woo cite nie