Friday, July 26, 2013

what about korea??

hehehe jomla kter mule cter pasal korea. malas nk bertangguh2 dh. kang lme2 xingat plak kn. nk tulis kat blog pn sebab nk bgi ingat la. hehehe

tpi skrg ni bukan nk cter pasal places in korea lgila. still waitingg gambar bebudak lain yg still xupload2 lgi..
skrg ni nk cter pasal experience in korea, i mean, what i experiences in korea :)

ohh cter camne asal usul bleh pegi korea?? hmmm rancngan ni byk faktor pendorong tauu,
1. kpop laa, aku xla sgt tpi bebudak lain ni
2. inspired by sakinah n kd(bebudak class ktorg) yg pergi korea taun lepas indipendently tanpa tour guide tau.
3. korea kan tgh trend skrg ni :)
4. airasia yg sentiasa buat promotion skrg ni. heheh

firstlyyy pasal korea, ialah nasi die yg hakikatnyer mcm nasi pulut! kalo korang makan nasi dlm sushi, nsi die camtula rsenye. aku dhlaaaaa mmggggg xskeeee makannnnn sushiiiii~ (nmpk x ke tak suke-an die tu.. hahah) seriusly kat sne, xselera langsung nk makan nasi. hari2 yg bgi aku tenaga adalah mkn maggi tyme breakfast kot. setiap ari makan maggi, smpi naik botak da kpale ni. hahah btw, hostel ktorg ade je sediakn nasi tpi tula nasi pulut, xsedap. melekittt sgt.

nmpk mcm nasi biasa je kn kalo tgk show ke ape tp hakikatnyer nasi melekittt syeee xsukeee!! hehehe
ade jgk yg tnye, susah x nk cri makanan kat sni, what can i say, susah! ermm mybe ade yg halal tpi mcm mne kte nk make sure kn pn kn, so better bwk mknn sndiri dri msia, and feed up urself dgn biskut maggi jela spjg kat sne. hehehe.

lgi 1 nk criter, uyuuuuu(susu) kat sni mmgla sgt sedapppp~

tolong sespe kalo pi korea, aku nk pesan susu ni berkotak2 yer. hahaah
2. orang korea sgtttttt baik. nk jugak cter beberape kejdian tpi nnti2 la yer. btw dorang ni even xtau ckp english, kalo kte tnye direction ape ke kat dorang, msti dorang akan try jawab jugak. tak sombong or nak lari ke ape.


korean traditional cake ke biskut, i'm not sure, dapat dri ahjussi kedai bgi ktorg free seabb beli uyuu ngan jajan byk2 kat die. tbe2 je bgi. mybe die suke kot tgk foreigner heheh. amal, kawan ktorg ckp die ni diperbuat dri telur ngan gula (kot?) so boleh je nk makan, and dh try makan 1, die bgi 3. tpi xkenela tekak kmi beselaaa kn. buat souvenier je kot..

selain tu, pekedai2 kat sni, kalo mcm are myeong dong, namdaemun, insadong n kawasan area tourist yang lain, mmg pandaila jugak ckp english, and ade jugak yg pandai ckp melayu! seyez tkejut beruk bile tanye harga bpe(in korean) and die jawab, 5 ribu, 10 ribu, n brpe patah pkataan yang lainla. kalo pekedai yg camni memang aku beli punye. dhla ade siap bgi brg kpop free lgi, mmg syglaa kat ahjussi tu. hahah. ade 1 kedai lain plak, jual sumthing mknn korea, yg jual mcm sebaya ktorg kot, lelaki, siap panggil, 'cantik, cantik' hahah lawak glerr sje nk ambik atila tu and adela jgk yg tjatuh ati kat mamat2 tuh. hahah :D tpi aku xdela tjatuh hati, sbb hati aku da dicuri oleh mamat korea kat national folk museum(cter nnti :P)

anak ikan korea, jgn jeles :P
next, 1 more experience yg aku dpt, mmg aku rse takkan dapat lupe smpi ble2 kot. ade 1 hari ni, tyme ktorg tggu geng ktorg dekat 1 station subway ni. ktorang dokla melepak tepi tmpat org lalu lalang, sbb da penat jalan seharian tu. kat dalam station subway diorang ni memang ade kedai2, so pegilaa cuci2 mata sket, skali tgh leka2 kat tepi kedai tu, tbe2 tudung aku ditarik oleh seorg hanabochi(atok) and aku pdng belakang, die cakap sumthing ngan aku dlm korean, memang xpaham lgsgla kn. datang la amal, yg die ni pndi cakap korea, cakap ngan aku knape, aku cakapla ape yg tjadi. tbe2 dtg plak sorang ahjumma plak ckp korea ngan aku, penin aku sume org nk ckp korea ngan aku. tpi amal paham, jdi die yg sembang ngan ahjumma tu. die ckp ahjumma tu kate yg hanabochi tu tanye knape pakai tudung panas2 camni? tu yang die tarik, nk sroh bukak la kot. btw, die tarik xdela kuat sgt, just mcm tarik sketla.. then amal balasla balik yang kat negara ktorg ni lgi panas, so ktorg okay je... n mmg ramai org korea yg tegur npe pki tudung. mmg cabaranla sket ble kte dtg sne bertudung, tyme2 panas plak, mmg diorg akan pandang pelikk sgt sampai dh rse lali sangat ble org pandang2 tu. sedihh sgt diorg xde pendedahan lgsg pasal islam :(

klah, ni je la kot nk cter dlu. mmg banyakkkkk lgi aku nk cter tpi xpela, ni sbgai pembuka selera dlu. :)


1 comment:

cik jiro said...

part tudung kne tarik tu mmg takleh blah..nseb baik tak tinggal sekop je wakakaka..
btw hebat giler amal reti speaking T.T